Financial Times yazarı Jemima Kelly’den Radhika Merchant’ın düğününe katılanlara eleştiri

Posted by

Financial Times yazarı Jemima Kelly Hindistan’ın en zengin insanının oğlunun düğünü ele alan bir yazı yazdı.

Kellly, düğüne katılan İngilizlerin gösteriş yapan zenginlerin utanma duygusuna ne oldu

Modası mı geçti?” diyerek elştirdi. İşte Kelly’nin yazısının tamamı şu şekilde:

Asya’nın en zengin adamının en küçük oğlu Anant Ambani ile ilaç şirketi varisi Radhika Merchant’ın düğününü tarif etmek için kullanılan birçok kelimeye rastladım. En çok karşıma çıkanlardan biri “gösterişli” oldu. “Müsrif”, “şaşaalı”, “göz alıcı”, “lüks”, “devasa” diyenler de var. “Bir düğün vardır, bir de Ambani düğünü” formülasyonunu en az üç dergide gördüm. Ama “grotesk” diyen oldu mu? Ya da düğünü “edebe aykırı” bulan? Eşitsizliğin son on yılda keskin bir şekilde arttığı Hindistan’daki düğün, aslında çok tatsız bir zenginlik gösterisiydi. Belki de yanlış yerlere bakmışımdır ama ben bu tür suçlamalara medyada pek rastlamadım. İngiliz basınının belirli uçlarının Mumbai’ye uçup düğüne eşleriyle katılan eski başbakan Tony Blair ve Boris Johnson’ı eleştirmemesi bana özellikle şaşırtıcı geldi.

MUSK’TAN BEZOS’A “2”

Büyük bir İngiliz geleneği olan servetten utanma duygusuna ne oldu peki? Modası mı geçti? Meselem özellikle yeni zenginler hakkında ukalalık yapmaya dönüşen böyle bir geleneğin geri gelmesi değil. Ama yokluğunda da bunun tam tersi yönde bir kültürel savrulma yaşanıyor. Zenginleri zengin oldukları için övmekten çekinmez hale geldik. Varlığın gösterişli bir şekilde sergilenmesine karşı duyduğumuz hoşnutsuzluğu kaybetmiş gibi görünüyoruz.

Başarılı bir iş adamı ya da kadınından bahsederken net servetinden bahsetmemek neredeyse imkansız hale geldi. En üst sıralarda yer alanlardan bazıları bu konuda hemen hemen hiç tevazu göstermiyor. Elon Musk, 2021’de dünyanın en zengin insanı listesinde Jeff Bezos’u geçip bir numaraya erişince bir yetişkine yakışır bir tavır sergileyerek rakibine gümüş madalya emojisi tweetledi. Forbes’a verdiği demeçte de Amazon’un kurucusuna “Jeffrey B.’ye gümüş bir madalya ile birlikte dev bir ‘2’ rakamı heykeli göndereceğini” söyledi.

EN AZ İKİ KARDASHIAN

Ambani düğününün davetli listesi Davos’a taş çıkartacak cinstendi. Düğüne katılan küresel seçkinler arasında Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD eski Dışişleri Bakanı ve Davos’un gözdesi John Kerry ve tabii ki iki de Kardashian vardı.

Üstelik buraya kadar sadece geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen son düğün partisinden söz ediyoruz. Mart ayında yapılan düğün öncesi kutlamalara Mark Zuckerberg, Bill Gates, Hillary Clinton ve Ivanka Trump da katılmıştı. Beş ay süren ve 600 milyon dolara mal olduğu bildirilen düğün etkinlikleri sadece Hindistan’da değil, İtalya, Cannes ve Akdeniz’deki bir yolcu gemisinde gerçekleşti. Düğün Rihanna, Justin Bieber, Backstreet Boys ve Katy Perry performanslarına sahne oldu.

Ortaya çıkan karbon salımını ancak hayal edebiliriz. Hindistan Savunma Kuvvetleri’nin mart ayındaki kutlamalar için normalde pek sık kullanılmayan Jamnagar Havaalanı’nda beş gün boyunca 600 iniş ve kalkışa izin verdiği ortaya çıktı ki Rihanna’yı taşıyan bir özel jet ile onun bagajını ve personelini taşıyan ikinci bir uçak da buna dahil. Özel jet şirketi Club One Air’in CEO’su Reuters’e Ambanilerin kendi özel uçakları olmayan konukları taşımak için üç jet kiraladığını söyledi.

KYLİE JENNER’IN SUÇU NE?

Her ocak ayında Davos’a uçarak dünyayı kurtarmanın çeşitli yollarını tartışan milyarderler, bankacılar ve dünya liderleriyle alay etmek, yıllık bir gelenek haline gelmiş olsa da o kadar da yüce amaçları olmayan etkinlikler bu aşağılamadan nasibini almıyor. Görünüşe göre ikiyüzlülük yapmıyorsanız, değerli bir iş yapıyormuş gibi davranmadan sadece büyük servetinizin tadını çıkarıyorsanız güvendesiniz demektir.

Toplum neden artık bu tür zenginlik gösterileri konusunda daha rahat? Bunun bir nedeni de internet ve sosyal medyanın kültürü homojenleştirmesi ve Batı değerlerini, özellikle de Amerikan değerlerini tüm dünyaya yayması. Pratikte her zaman olmasa da prensipte herkesin zirveye çıkabildiği bir ülke olan ABD’de zenginlik konusunda sınıf bilincine sahip Britanya’daki gibi bir utanma duygusu tarihsel olarak söz konusu değildir. “Kendi kendini yetiştiren” Kylie Jenner gibi sosyal medya fenomenleri, devasa zenginlik seviyelerini yüceltti ve normalleştirdi.

LÜKS UTANCI ÇİN’E DE GİRDİ

Ancak Çin, bazı yerlerde işlerin tersine dönebileceğini gösteriyor. Küresel mali krizin üzerinden 15 yıl geçtikten sonra ülkede ekonomik büyüme yeniden yavaşlıyor. Nisan ayında ülkenin internet kurumu “servet gösterişini” cezalandıran bir kampanya başlattığını duyurdu. Yetkililer geçtiğimiz aylarda “Çin’in Kim Kardashian’ı” olarak bilinen Wang Hongquanxing gibi birçok zengin Çinli sosyal medya fenomeninin sosyal medya hesaplarını askıya aldı. Bain & Company’ye göre Çin’de artan ekonomik istikrarsızlık,

ABD’nin mali krizde gördüğü türden bir “lüks utancına” yol açıyor.

Ambanileri düğünlerinden dolayı lüks utancına uğratmak gibi özel bir arzum yok.

Milyarder listeleri yasaklansın

Zenginlerin sosyal medya hesaplarının kapatılmasını da desteklemiyorum. Ancak zenginlerin ayaklarına kapanmayı bırakmamızın zamanının geldiğine inanıyorum. Değer verecek daha önemli şeyler bulalım. Ve Tanrı aşkına, milyarderlerin listelerini yasaklayalım.

AMBANİ İMPARATORLUĞU

Mukesh Ambani, petrokimya, petrol ve gaz, telekom, perakende ve finansal hizmetler alanlarında faaliyet gösteren Reliance Industries’in başkanı. Forbes’a göre holdingin yıllık geliri 110 milyar dolar, Ambani’nin net serveti de 116 milyar dolar.

Reliance, bir iplik tüccarı olan babası Dhirubhai Ambani tarafından 1966 yılında kurulduğunda küçük bir tekstil üreticisiydi. Mukesh Ambani, 2002’de babasının ölümünden sonra küçük kardeşi Anil ile ailenin servetini paylaştı.

Reliance’ın telekom ve geniş bant internet hizmeti Jio’nun 470 milyondan fazla abonesi var.

Fosil yakıtlarda büyük yatırımları olan Ambani son yıllarda Reliance’ı yeşil enerjiye de yönlendiriyor. Şirketin önümüzdeki 10-15 yıl içinde yenilenebilir enerjiye 80 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.

Ambani’nin üç çocuğu 2023 yılında Reliance’ın yönetim kuruluna katıldı. Oğlu Akash Jio’nun başında, kızı Isha perakende ve finansal hizmetleri yönetiyor. Küçük oğlu Anant ise enerji işinde.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir